Asociația Culturală Control N anunță un nou parteneriat cu Le Groupe Ouest pentru crearea platformei online About Storytelling – Massive Open Online Course (MOOC).

Prin lansarea platformei ne propunem o colaborare între renumiți scenariști și cercetători din domenii adiacente de studiu (științe cognitive, științe sociale, psihologie, etc.), creând astfel o bază de plecare pentru un proces creativ și de perspectivă. Ne dorim o analiză profundă, non-dogmatică, dintr-o perspectivă Europeană și umanistă, despre funcția, atât psihologică, cât și socială, a poveștii spuse prin imagini și sunet, ținând cont de noile moduri de gândire ale unei generații transformate de revoluția digitală.

Structura platformei About Storytelling se axează pe trei direcții:

  • Workshop-uri de cercetare care reunesc scenariști experimentați și cercetători din domenii conexe, selectați pentru potențiala lor contribuție la dezvoltarea teoriilor despre percepția și/sau crearea unei povești. După fiecre workshop vor fi publicate studii despre subiectele analizate, dar și cele mai sugestive aspecte rezultate în urma interacțiunilor. Prin materialele publicate ne propunem să oferim noi perspective sau moduri de a percepe subiectele propuse, având scopul de a dezbate procesul de creație al scenariștilor și al colaboratorilor acestora.
  • La finalul fiecărui workshop, o parte dintre scenariști și/sau cercetători vor participa la interviuri publice sau masterclass-uri filmate, care vor fi disponibile, gratuit, pentru publicul larg, pe platformă.
  • Organizarea unor mese rotunde sau masterclass-uri în cadrul unor importante festivaluri internaționale. Publicul va fi invitat să participe la aceste evenimente, dar vor fi și filmate și disponibile, ulterior, pe platformă.

Primele 3 workshop-uri au avut loc în noiembrie 2019, în Franța, iar în acest an ne propunem publicarea materialelor rezultate. Asftel, pe 26 și 27 Noiembrie 2019, a avut loc primul workshop realizat în cadrul proiectului, tema dezbătută fiind Receptarea unei povești / a unui film (psihologia spectatorului). Workshop-ul a facilitat întâlnirea dintre scenariști și cercetători. Astfel, profesioniști din domeniu, scenariști cu experiență practică, au putut avea un dialog cu specialiști cu expertiză specifică în domeniul analizat. Temele discutate au pornit de la: descrierea experienței neuro-psihologice și psihologice din momentul vizionării unui film; motivațiile spectatorului: ce așteptări are de la această experiență; emoțiile implicate în timpul vizionării; posibilitățile de a genera semnificații teoretice în urma unei experiențe emoționale. Worskop-ul a fost organizat în colaborare cu Tomas Axelson (Uppsala University, profesor asociat, sociologia religiilor) și Hervé Glasel (neuro-psiholog, creator al CERENE – Reference Centre for the Neuropsychological Evaluation of the Child).

Tema celui de-al doilea workshop (28 – 29 Noiembrie) s-a axat pe psihologia scenaristului / cineastului în timpul procesului creativ. Scenariștii și cercetătorii invitați și-au propus să discute despre geneza ideilor, natura procesului creativ și condițiile și dispozitivele necesare pentru a facilita creativitatea. Workshop-ul a fost realizat în parteneriat cu Samira Bourgeois (Université Paris Descartes, profesor asociat, membră a Laboratoire de Psychologie et d’Ergonomie Appliquées – LaPEA), Alexis de Saint-Ours (matematician și epistemolog) și Thierry Servillat (psihiatru și terapist prin hipnoză, director pedagogic al Institului Milton Erickson din Rezé, Franța). Nathalie Bianchieri (Marea Britanie) și Licia Eminenti (Italia) au fost cineaștii invitați în cadrul workshop-ului.

De mule ori scenariștii nu sunt conștienți de rolul lor antropologic sau social, de setările lor geoculturale sau de interpretarea lor asupra lumii în care trăim. În cadrul celui de-al treilea workshop (29-30 Noiembrie) participanții au discutat despre modurile în care scenariștii pot fi ajutați să înțeleagă mai bine consecințele textelor pe care își propun să le dezvolte. Astfel, cel de-al treilea segment al proiectului a chestionat funcția antropologică a creării unei povești, impactul moral și colectiv al narațiunilor, semnificația poveștilor și diferențele culturale în receptarea filmelor de către spectatori. Cercetătorii invitați au fost Bernard Victorri (Director de cercetare CNRSCentre national de la recherche scientifique, autor al volumului Les origines du langage) și Marc Marti (profesor – cercetător la Universitatea Côte d’Azur din Nice, directorul jurnalului electronic Cahiers de narratologie), iar scenariștii care au participat la workshop au fost Jeanne Aptekman, Pierre Hogdson și Licia Eminenti.

Platforma online About Storytelling – Massive Open Online Course (MOOC) este co-finanțată de Centrul Național al Cinematografiei.

Platforma este realizată în parteneriat cu Le Groupe Ouest (Franța), Prix du Scénario (Franța), Centrul Național al Cinematografiei din Franța, ARP (Asociația Autorilor, Regizorilor și Producătorilor din Franța), Creative Europe – programul Media al Uniunii Europene, programul LIM | Less is More, Ascoiația Culturală Control N, VAF (Belgia), KBF (Polonia), LFC (Lituania), NFI (Norvegia) și Agenția de Film din Republica Macedonia de Nord.