Asociația Culturală Control N lansează o platformă online dedicată scenariilor de film românesc – Romanian Script Database – www.rsdb.roRomanian Script Database este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Având ca scop promovarea scenariilor de film și a autorilor din România atât în rândul publicului larg, cât și în rândul profesioniștilor din domeniu, Romanian Script Database este un website dedicat în exclusivitate scenariilor de film românesc (scurt metraj, mediu metraj, lung metraj – live action sau animație).

Romanian Script Database – www.rsdb.ro va publica atât scenarii produse (filme care au fost deja lansate și sunt disponibile în România în prezent), cât și scenarii care nu au fost încă produse, pentru care scenariștii se află în faza de căutare a unor oportunități de dezvoltare, finanțare și producție. Scenariile care au fost produse pot fi citite integral. Scenariile neproduse pot fi citite în privat, cu acordul autorului, pe platformă existând doar un scurt rezumant și primele pagini din scenariu.

Modul în care este structurată platforma www.rsdb.ro ușurează accesul la informație, căutări avansate și detalii despre fiecare autor și fiecare scenariu în parte. Cititorii (fie ei cinefili sau profesioniști din domeniu) vor putea comunica direct cu acei autori de scenariu care și-au dat acordul în prealabil pentru a fi contactati via rsdb.ro (prin transmiterea unui email de către cititorii interesati). 

Romanian Script Database s-a născut din dorința membrilor Asociației Culturale Control N de a facilita accesul publicului la informații legate de scenaristică și lărgirea accesului la cultura și educația cinematografică; de a conecta diverse categorii creative din industria filmului: scenariști – regizori – producători; de a oferi expunere și o promovare sporită atât scenariștilor și regizorilor aflați la început de carieră, cât și celor deja activi în domeniu; de a se alinia cu inițiative similare existente pe piața din România (Cinemagia, Cinepub, Liternet), dar cu o concentrare profundă doar pe partea ce ține de povestea cinematografică și, nu în ultimul rând, de a crea o bază de date care să reflecte evoluția filmului românesc de-a lungul timpului.

Romanian Script Database se adresează publicului cinefil, care va putea accesa informații ce țin de geneza proiectului – cum arată scenariul, cum se formatează corect un scenariu, ce informații prezente în film se regăsesc sau nu în povestea de pe hârtie, când a fost scrisă povestea pentru un film produs, etc; regizorilor, în special cei la început de carieră, care se află în căutare de povești ce pot fi filmate cu un buget limitat și/sau de contactarea unor scenariști dispuși să lucreze pe ideile lor; scenariștilor, în special cei fără acces direct la industria cinematografică și producătorilor, în special cei în căutare de noi talente. Asfel, Romanian Script Database îsi propune să promoveze filmul românesc în rândul publicului, să faciliteze întâlniri între cineaști și să creeze un spațiu virtual, sub forma unei biblioteci ce funcționează și ca posibilă rampă de lansare.

În prezent, cei interesați pot accesa și citi atât scenarii de lung metraj, cât și de scurt metraj – ambele categorii cuprinzând scenarii produse și neproduse. Pe www.rsdb.ro pot fi lecturate scenariile unor filme precum Loverboy (un scenariu de Cătălin Mitulescu, Bogdan Mustață și Bianca Oana), Morgen și Rocker ( ambele scenarii semnate de Marian Crișan), O lună în Thailanda (un scenariu de Paul Negoescu și Vlad Trandafir), sau Roxanne (un scenariu de Ileana Muntean și Valentin Hotea).  Conținutul platformei www.rsdb.ro se va afla într-un proces continuu de updatare de scenarii și autori români.

Romanian Script Database se bucură de sprjinul unor parteneri precum CINEPUB – cinepub.ro (platformă online de film românesc) și LITERNET – liternet.ro.
Vizitatorii www.rsdb.ro vor putea vedea online filme românești ale căror scenarii se regăsesc pe platforma Romanian Script Database (pe www.cinepub.ro) și vor putea să citească alte texte (literatură, cronică, articole de presă) ale unora dintre autorii scenariilor regăsite pe platformă (pe www.liternet.ro).

Romanian Script Database este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Partener legal: Jinaru, Mihai & Noțingher | Law Offices & Tax Advisors
Parteneri media: Zile și Nopți, Cinemagia, Decât o Revistă, Film Reporter, AaRC – All About Romanian Cinema, Cinefan, Blogu’ lu’ Otravă, CinemaRX.