TRANSILVANIA TALENT LAB4. PROIECTE_Transilvania Talent Lab

Ce este Transilvania Talent Lab?
Transilvania Talent Lab este un workshop de 7 zile, organizat în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, cu scopul de a educa și promova tineri cineaști la început de carieră (scenariști, regizori, producători), ce se află în etapa de dezvoltare cu primul lor proiect cinematografic, de lung metraj (ficțiune sau documentar).

Transilvania Talent Lab este organizat de Festivalul Internaţional de Film Transilvania în parteneriat cu Asociaţia Culturală Control N.

A patra ediție a TTL se va desfășura la Cluj-Napoca în perioada 31 mai – 6 iunie 2015.

Transilvania Talent Lab se alătură EducaTIFF-ului şi atelierului Let’s Go Digital! ca o nouă platformă de training pentru încurajarea cineaștilor la început de carieră și ca un prim pas în introducerea lor in lumea industriei cinematografice europene.

Cui se adresează?
Transilvania Talent Lab se adresează cineaștilor la început de carieră, scenariști, regizori sau producători, din România și Republica Moldova, care doresc să își dezvolte un prim proiect cinematografic (ficțiune sau documentar) și să înțeleagă bazele și circuitul industriei cinematografice profesioniste.

Participanţii Transilvania Talent Lab trebuie să aibă vârsta minimă de 21 de ani. Sunt invitaţi să se înscrie atât cei cu o pregătire universitară în domeniul filmului, cât şi cei fără. Participarea este, însă, condiționată de o experiență relevantă în domeniu.

Cum se desfașoară?
8 participanți sunt selecționați în program și împărțiți în două categorii: 4 scenariști/regizori și 4 producători.

Pentru scenariști/regizori selecția se face în baza unui proiect cinematografic (ficțiune sau documentar) aflat în stadiul de dezvoltare. Producătorilor, selectați în funcție de CV, scrisoare de motivație și experiența practică anterioară, li se atribuie unul dintre proiectele colegilor.

Cele 4 grupe de lucru astfel rezultate (1 scenarist/regizor + 1 producător) parcurg un training intensiv, aplicat pe fiecare proiect în parte.

Scopul este acela de a crea un mod de lucru care să permită interacțiunea directă între scenariști/regizori și producători, precum și o experiență hands-on la finalul workshop-ului.

Pe lângă lucrul aplicat pe proiectele participanților, Transilvania Talent Lab organizează și o serie de masterclass-uri cu invitați ai festivalului, dedicate atât celor 8 participanți, cât și publicului prezent la Cluj.

Participanţii Transilvania Talent Lab beneficiază de acreditare la festival, care le va garanta accesul la toate proiecţiile şi evenimentele TIFF 2015.

În ce constă trainingul?
Workshop-ul se axează pe aspectele creative și financiare din dezvoltarea unui proiect cinematografic (dezvoltarea scenariului, oportunități de finanțare, perspective de market etc.). Trainingul conține sesiuni de grup, seminarii, studii de caz individuale, feedback aplicat pe proiect, simulări de diverse tipuri (simularea unei aplicații de market, simularea unui pitch etc).

Programul e condus de doi traineri principali – unul dintre ei specializat în script development iar celălalt cu o experiență vastă în dezvoltarea și evaluarea unui proiect, market-uri de co-producție și consultanță în development de film.

Programul include seminarii și masterclass-uri susținute de invitați ai festivalului, cu experință vastă în diverse ramuri ale cinematografiei.

Cum se poate aplica?
Cei interesați se pot înscrie la Transilvania Talent Lab în perioada 27 februarie – 26 aprilie 2015. Înscrierile se fac exclusiv online, pe site-ul tiff.ro, urmând pașii aplicației electronice.

Aplicația va conține următoarele documente:

Pentru scenariști/regizori:

– formular de înscriere completat cu toate datele aplicantului
– sinopsis-ul proiectului propus (500 de caractere)
– treatment-ul proiectului propus (maxim 7 pagini)
– portofoliu:
– în cazul scenariștilor: un scenariu produs (versiunea scrisă, însoțită de un link către un online screener cu filmul rezultat – scurt metraj de ficțiune)
– în cazul regizorilor: un film regizat (scurt metraj, ficțiune/documentar) – link către un online screener
– curriculum vitae

Pentru producători

– formular de înscriere completat cu toate datele aplicantului
– scrisoare de motivație în care vor explica motivele pentru care vor să participe la workshop (1 pagină)
– curriculum vitae
– portofoliu: un film la realizarea căruia au contribuit în echipa de producție, pe orice poziție (coordonator, asistent, runner etc.) – link către un online screener (scurt/lung metraj, ficțiune/documentar)

Taxa de participare la Transilvania Talent Lab este de 100 de euro, sumă care acoperă cheltuielile de cazare şi masă la Cluj pe perioada workshop-ului, accesul la toate proiecţiile şi evenimentele TIFF şi include training-ul specializat acordat participanţilor.

Pentru participanții care locuiesc în Cluj-Napoca taxa este de 75 de euro. Cei 8 participanţi vor fi selecţionaţi pe baza aplicaţiei, iar cea mai bună aplicaţie va fi câştigătoarea Bursei Transilvania Talent Lab, iar aplicantul va fi scutit de taxa de înscriere.

Pentru mai multe informații legate de Transilvania Talent Lab, formularul de înscriere și informații despre următoarea ediție vă rugăm consultați site-ul www.tiff.ro.