ÎNCEPUTUL SECOLULUI 20 VĂZUT PRIN OCHII SERGENTULUI FOTOGRAF COSTICĂ ACSINTE

În perioada 10 octombrie – 4 decembrie, publicul pasionat de istorie și fotografie va avea ocazia să viziteze expozițiile temporare ale fotografiilor din colecția Costică Acsinte, organizate în 8 orașe din țară, în cadrul proiectului ACSINTE.100.

Expoziția cuprinde 100 de fotografii semnate de Costică Acsinte cu scene de război, portrete de militari români și frânturi din viața de zi cu zi a orașului Slobozia de la începutul secolului 20 și va fi itinerată la Pitești, Slobozia, Iași, Constanța, Timișoara, Alba Iulia, Cluj-Napoca, și, în final, la începutul lunii decembrie, la București. Fotografii în format print și digital vor fi expuse într-un spațiu expozițional al cărui concept original îmbină elemente de multimedia cu lucrările fotografice semnate de Costică Acsinte.

ACSINTE. 100 este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului.

Proiectul va debuta la Pitești, unde fotografiile vor putea fi văzute între 10 și 13 octombrie la sediul Fundației Culturale Ilfoveanu (Strada Armand Călinescu nr. 2).

Calendarul complet al expoziției ACSINTE.100
Pitești – Fundația Culturală Ilfoveanu – 10 – 13 octombrie 2018
Slobozia – Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea – 23 – 26 octombrie 2018
Iași – Galeriile Dana – 28 – 30 octombrie 2018
Constanța – Muzeul de Artă Constanța – 1- 3 noiembrie 2018
Timișoara – Miscellaneous Art Center – 12 – 15 noiembrie 2018
Alba Iulia – Casa Forum – 22 – 25 noiembrie 2018
Cluj – Napoca – Turnul Croitorilor – 27 – 29 noiembrie 2018
București – Casa Dacia – 1 – 4 decembrie 2018

Fotograful Costică Acsinte din Slobozia, sergent al Armatei Române și fotograf de război, cu o colecție impresionantă și rară de fotografii de pe front. A fotografiat timp de 60 de ani, mai întâi pe front și apoi în Slobozia, unde avea propriul studio – Foto Splendid Acsinte. Fotografiile sale au devenit populare în ultimii ani prin eforturile de restaurare, digitizare și publicare ale Asociației Culturale Atelierele Albe, inițiatoarea proiectului Colecția Costică Acsinte, în colaborare cu Muzeul Județean Ialomița.

Expoziția de fotografie ACSINTE.100 va avea o durată de câteva zile în fiecare oraș și va acoperi trei teme distincte: Primul Război Mondial, Portrete de militari și Viața socială în orașul Slobozia în perioada 1930 – 1968.

Prin vizitarea spațiului expozițional multimedia cuprinzând fotografii din Primul Război Mondial și portrete ale militarilor însoțite de lectura unor fragmente de scrisori, cărți poștale, jurnale și note de front (fragmente din volumul Scrisori de pe front, alcătuit de Mirela Florian), publicul va putea să își construiască o imagine a Primului Război Mondial și a însemnătății acestuia nu numai la nivelul istoriei mari, cât și la nivelul istoriei personale a fiecărui individ în parte.

Una dintre camerele spațiului expozițional imaginat, oferă vizitatorilor posibilitatea întoarcerii în timp, în perioada 1930 – 1968, devenind martorii unor scene din viața socială a orașului Slobozia. Fotografiile din această secțiune a expoziției vor fi însoțite de vocea poetului Mircea Dinescu, ialomițean născut în Slobozia, în 1950, care povestește despre copilăria și adolescența petrecute în micul oraș de provincie, dar și despre Costică Acsinte, fotograful unde mergea împreuna cu mama lui în vremea copilăriei.

Mircea Dinescu își amintește cum a fost pentru un copil ahtiat după cultură, fiu al unui lacătuș mecanic cu patru clase, să crească într-un oraș în care accesul la cărti, piese de teatru sau filme era mai mult decât complicat și ce influență au avut toate acestea asupra vieții sale de mai târziu.

Proiect finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale
Organizator: Asociația Culturală Control N
În parteneriat cu: Asociația Culturală Atelierele Albe
Cu sprijinul: Muzeului Județean Ialomița
Găzduit de: Fundația Culturală Ilfoveanu (Pitești), Galeria Dana (Iași), Muzeul de Artă Constanța, Centrul Cultural UNESCO “Ionel Perlea” Ialomița, Miscelaneous Arts Center (Timișoara), Casa Forum (Alba Iulia), Turnul Croitorilor – Centru de Cultură Urbană (Cluj-Napoca), Fundația Löwendal
Parteneri media: Zile și nopți, Iqads, Smark, Modernism, IQool, Cooperativa urbană, Liternet