MASTERCLASS REGIE DE FILM
CU REGIZORUL NAE CARANFIL

featured_NAE

Trei întâlniri cu regizorul filmelor Filantropica, Asfalt Tango,E Pericoloso Sporgersi, Restul E Tăcere și Closer To The Moon. De-a lungul celor 3 întâlniri regizorul Nae Caranfil va dezbate, din diverse unghiuri de vedere, statutul și rolul regizorului în realizarea unui film.
Este scenaristul de film autorul unei schițe narative ce devine instrument de lucru pentru regizor, sau dimpotrivă, autorul mental al viitorului film?
Este regizorul un demiurg ce manipulează echipe, actori, experți în diverse domenii (scenariu, decoruri, costume, imagine) în vederea transfigurării pe peliculă a propriei viziuni artistice, sau doar dirijorul (mai mult sau mai puțin inspirat) al unei partituri deja scrise?Structura masterclass-ului va fi mulată pe cele trei module alcătuitoare:

30 ianuarie: PLEDOARIE PENTRU SCENARIST. Teoria scenariului, scenariști celebri, felul în care stilul regizoral se naște de multe ori pe pagina de hârtie, mult înainte ca viitorul regizor să se fi implicat în realizarea filmului. Proiecția unor secvențe relevante pentru acest punct de vedere.

6 februarie: PLEDOARIE PENTRU REGIZOR. În ce constă profesia de regizor, capcanele platoului de filmare, modul în care un text scenaristic relativ banal poate deveni magic pe ecran prin intervenția regizorală, exemple celebre de asemenea intervenții prin mizanscenă sau montaj asupra textului dramaturgic. Proiecția unor secvențe relevante pentru acest punct de vedere.

14 februarie: PLEDOARIE PENTRU AUTORUL TOTAL. Analiza operelor unor cineaști profund originali, în ale căror filme scenaristul și regizorul (fie că sunt sau nu aceeași persoană) devin o singură entitate auctorială, iar personalitatea artistului se impune atât de apăsat asupra filmului încât toți ceilalți colaboratori devin marionete în slujba unei unice viziuni. Proiecția unor secvențe relevante pentru cazul în speță.

NAE CARANFIL

NAE CARANFIL s-a născut în 1960 în București.  Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale”, promoția 1984. Filmul său de student, “FRUMOS E ÎN SEPTEMBRIE LA VENEȚIA” câștigă premii în țară și străinătate (Tours, 1985).
După câțiva ani în care exersează regia de teatru montând spectacole, pleacă la Bruxelles pentru a urma Programul Scenariștilor Europeni din cadrul FEMI (“Flemish European Media Institute”) și elaborează, de-a lungul anului 1988, scenariul “RESTUL E TĂCERE”. Între 1989 și 1991 scrie scenarii pentru casa de producție franceză “COMPAGNIE DES IMAGES”.
În 1992 realizează primul său lung-metraj, “E PERICOLOSO SPORGERSI”, o coproducție franco-română prezentată la Quinzaine des Realisateurs la Cannes în 1993 și premiată ulterior în festivaluri ca Montpellier, Bratislava sau La Baule. Continuă cu “ASFALT TANGO” (1995), o altă comedie franco-română, avand-o pe Charlotte Rampling cap de afiș. Al treilea său lung-metraj este coproducția franco-italo-belgiană “DOLCE FAR NIENTE” (1998) cu Francois Cluzet, Giancarlo Giannini, Isabella Ferrari, Marguerita Buy și Pierfrancesco Favino (Premiul pentru Scenariu la Namur în 1998 și participare în competiția oficială la Karlovy Vary în 1999). “FILANTROPICA” (2002) este încă o colaborare româno-franceză, o comedie neagră ce obține Premiul Publicului la Festivalul Internațional de Film de la Paris și numeroase alte premii la Wiesbaden, Mons, Wurtzburg, Bratislava, Newport Beach și Atena.
Scenariul “RESTUL E TACERE” a câștigat de-a lungul timpului Marele Premiu pentru Scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Paris 1995 și Premiul Doi în “Hartly & Merrill International Scriptwriting Competition”, Hollywood 1999. Filmul a fost prezentat în avanpremieră la Cluj în cadrul TIFF 2007 și a închis competiția oficială la Locarno în același an. A câștigat, de asemenea, Trofeul Mării Negre pentru Cel Mai Bun Film la Festivalul Internațional al Producătorilor Independenți de la Constanța (2008), Premiul pentru Cel Mai Bun Scenariu și Premiul Publicului la B-EST, București 2008. A fost propunerea României pentru Premiile Oscar 2009.
Ultima sa producție este “CLOSER TO THE MOON”, nelansat încă în România, cu un casting anglo-american condus de Vera Farmiga, Mark Strong și Harry Lloyd. Filmul este realizat în limba engleză și a deschis ultima ediție a Festivalului “Making Waves” de la Lincoln Center, New York.

Cele trei întâlniri din cadrul masterclass-ului vor avea loc în zilele de 30 ianuarie, 6 februarie, 14 februarie 2014.