MASTERCLASS DE REGIE DE FILM CU RADU JUDE

20

Ce înseamnă gândirea în regia de film de ficțiune? Cum se interpretează un text dramaturgic? Cum se gândește punerea în scenă în cinema? Cum se lucrează cu actorii? Cum se lucrează cu aparatul de filmat? Cum se editează o scenă?
Toate aceste întrebări, alături de multe altele, își vor găsi răspunsul în cadrul Masterclass-ului de Regie de Film, organizat de Asociația Culturală Control N.
Regizorul Radu Jude își propune un atelier de regie interactiv, în care participanții sunt invitați să vină cu propriile idei și opțiuni, să își pună probleme specifice unui regizor și să găsească posibile răspunsuri.

Masterclass-ul are o componentă practică. Participanții vor lucra aplicat în cadrul unor exerciții de regie.

RADU JUDE

Născut în 1977, Radu Jude a absolvit, în 2003, Universitatea Media. A lucrat un timp ca asistent de regie.
A regizat scurt metrajele “Lampa cu Caciula” (2006) – câștigător a peste 30 de premii internaționale la Sundance, San Francisco, Los Angeles, Uppsala etc.), “Alexandra” (2007) – selectat la Cleremont-Ferrand, premiat la Oberhausen) și peste 150 de spoturi publicitare.
În 2009 a regizat lung metrajul “Cea mai fericită fată din lume”, selectat la Berlinale Forum 2009 (premiul CICAE) și la festivaluri precum cele din Toronto, New York, Salonic, Sarajevo și Londra, printre alte 50. Filmul a fost distribuit în cinematografele din Franța, Marea Britanie, Austria și Spania.
A produs și regizat filmul independent “Film pentru prieteni”, în 2011.
A regizat filmul de lung metraj “Toata lumea din familia noastră” (2012) care a avut premiera la Berlinale Forum, a primit marele premiu la Festivalul de Film de la Sarajevo, a fost selectat la Festivalul de Film de la Londra și a fost distribuit, printre altele, în Olanda și Ungaria.
Scurt metrajul său “O umbră de nor” (2013) a fost selectat în secțiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de Film de la Cannes.
Scurt metrajul “Trece și prin perete” (2014) a primit mențiunea specială a juriului de la Cannes în sectiunea Quinazine des Realisateurs în 2014.
Al treilea film de lung metraj al regizorului, “Aferim! ” a primit Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de film de la Berlin.
În prezent, Radu Jude e în pre-producție cu lung metrajul “Inimi Cicatrizate”, o adaptare după romanul lui Max Blecher.

Cele trei întâlniri din cadrul masterclass-ului vor avea loc în zilele de 2, 9 și 16 aprilie 2015.