FIRST DRAFT
ATELIER DE SCENARISTICĂ PENTRU ÎNCEPATORI

featured_FIRSTDRAFT

FIRST DRAFT este un workshop de scenaristică dedicat amatorilor de cinema şi persoanelor ce nu deţin o pregătire aprofundată în domeniul scrierii scenariilor de film. La finalul celor 8 şedinţe ne propunem ca participanţii la curs să stăpânească elemente de bază legate de scenaristica de film, să poată analiza un scenariu sau un film, să poată crea la rândul lor un prim scenariu de scurt metraj. Cursul va fi susţinut de scenarista Ana Agopian.

Proiectul se adresează persoanelor de toate vârstele, pasionate de cinema şi interesate de etapele realizării unui film. Cele 8 şedinţe de curs dezvoltă în amănunt prima şi cea mai importantă parte a unui film: scenariul.

Participanţii vor fi îndrumaţi pas cu pas în scrierea unui scenariu de film – drumul de la idee până la premiză, personaje, structură, redactare.Cursul se va desfăşura sub forma unui atelier de creaţie în care participanţii vor avea libertate maximă de a-şi expune ideile şi vor fi îndrumaţi cu sfaturi profesioniste şi exemple clasice din cinematografia universală. La finalul celor 8 şedinţe de curs, fiecare participant va avea in portofoliu un prim scenariu de scurt metraj.

STRUCTURA CURSULUI

Teoria discutată la curs include atât noțiuni legate de dezvoltarea și analizarea unui scenariu (formatare, alegerea subiectului, personaje, premiză, scop, protagonist, antagonist, conflict, structura în trei acte, exerciții de dialog) cât și informații despre pașii de la scenariu la producția cinematografică, analiză de secvențe și vizionări de scurt metraje.
Noțiunile de teorie sunt îmbinate cu aplicarea lor practică. La finalul fiecărei ședințe participanții primesc o temă. Textele lor sunt discutate fie la curs, fie primesc indicații prin email. Toate aceste teme au ca scop dezvoltarea pas cu pas a unui scenariu de scurt metraj.

Pănă în prezent, CONTROL N a organizat 13 sesiuni ale atelierului de scenaristică FIRST DRAFT, în parteneriat cu Fundația Calea Victoriei, Librăriile Cărturești și Agenția de Monitorizare a Presei.

Nu s-a stabilit perioada de desfășurare a următoarei sesiuni.